A „Vészlejárat” Ifjúsági Klub eddig megvalósult programjai és eszközbeszerzései a TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0311 pályázathoz kapcsolódóan

  2009. május 1-től az ifjúsági klub újraindításának előkészítése volt az első feladat. Elsőként a helyi önkormányzati és társadalmi szervezetekkel kellett felvenni a kapcsolatot: Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetősége, Humánszolgáltatók munkatársai, Művelődési Ház és Könyvtár, Kerekegyházi Felnőtt- és Gyermekvédelmi Alapítvány tagsága és az egyes felekezetek ifjúsággal foglalkozó vezetőivel való beszélgetés.

A programok beindítását a kirándulásokkal kezdtük, tekintettel a nyári szünidőre, is a fiatalok igényeihez igazodva.
- Túra egy közeli tanyára, ahol teljes napos gazdag programkínálattal foglalkoztunk a gyerekekkel és fiatalokkal (2009. június 26.)
- Túra a Balatonra, amely során megismerkedhettem a helyi fiatalok egy kisebb csapatával.

A fenti programok is teljesen ingyenesek voltak minden fiatal számára, ez azért is volt nagy jelentőségű, mert nagy részük egyáltalán nem tudott volna nyaralni, és többen közülük elsőször láthatták a Balatont és környékét.
A szülők tehermentesítésére, illetve a fiatalok hasznos időtöltésének biztosításaként több alkalommal szerveztünk kézműves alkalmakat (agyagozó nap, gyöngyfűzés),amelyen a szülők is megjelenhettek, így a közösségi kompetenciákat erősítő programok is megvalósulhattak.
A helyi közösség életében is részt vettünk: az ifjúsági klub az iskolai sportnapon is részt vett, és a városi rendezvény ún. „Elszármazottak Találkozóján” a főtéren külön ifjúsági sátorral propagáltuk a klubot, ahol a kedvelt hennafestésen túl, az ifjúságot érintő kiadványokat (DIMI szórólap, Válságkalauz, Tanulás az Unióban, Karrierkalauz, Európai Önkéntes Szolgálat, MOBILTÁS, HELPI) is közszemlére tettük.  Kecskeméti Munkaügyi Központ egyik munkatársa ingyenes pályaválasztási és munkakeresési tanácsadást nyújtott az érdeklődőknek.
A programokba és azok szervezésébe hatékony módon sikerült bevonni az önkénteseket, akik egy-két kivételtől eltekintve a helyi fiatalokból állt össze. Segítségükkel újabb fiatalokat sikerült bevonni a munkába, és behívni a klubba.
A fiatalok részére nyitva áll a klub más események (pl. osztály bulik) alkalmakor is, így egyre többen ismerik meg az intézményt.

Még a nyár folyamán sikerült a számítógépeket beszerezni, így teljesen térítésmentessé vált a célkorosztály számára az Internet hozzáférés, és a nyomtatás (csak tanulási célból).
Az eltelt hónapok folyamán a már meglevő társasjátékokat is folyamatosan használták és használják a fiatalok, és a helyi makettező klub is havonta működik a klubhelyiségben.

Az iskolai év kezdete jó alkalom volt arra, hogy a tantestület és a Humánszolgálat szakemberei segítségével elindulhasson a tanácsadói és a korrepetálási szolgáltatás, így ez hamarosan elindul, jelenleg adatgyűjtés, és felmérés van folyamatban.
A sport- és játékbeszerzés is folyamatban van, az árajánlatokat várva még október folyamán szeretnénk biztosítani a fiatalok részére a pingpong- és csocsóasztalt és a tekejátékot.
A bútorbeszerzés lezajlott, és a nyertes pályázatban levő eszközök már a klubban vannak, így elindulhatnak a programokon túl, a szolgáltatások is.
A nyár folyamán személyesen is megismerkedhettem az egyik tanácsadó szerv, a HELPI munkatársaival és munkájukkal, amely hasznosnak bizonyult számomra. Még a szeptember folyamán részt vettem a régióban működő más klubok részvételével megtartott HELPI információs rendezvényen, ahol klubok működésének problémáira, az elérhető pályázatokról és az Európai Önkéntes Szolgálatról is alaposabb képet kaphattunk.
E héten zajlik a DARISZI keretében az Európai Ifjúsági Napok kerekegyházi rendezvénye, amely során a diákjogokról lehet beszélgetni kötetlen formában egy meghívott rendőr századossal, ezt követően pedig ingyenes mozifilmvetítés lesz a klubban, ahova fiatalokon túl a családokat is várjuk.

 

                                                                             Miskolczy Mária

 

Vészlejárat napfordító!
június 28, szombat


    20.00 Kapunyitás
    21.00 BLACKBERRY koncert a dallamos rockzene kedvelõinek
    23.00 Karaoke
    01.00 Tombolahúzás

    Belépõ: 400 Ft

    Tombolanyeremények:
    2 db 2500 forintos pizzautalvány, teljes bicikliszervíz, papír és írószercsomag, goo játéktábla,

    zseblámpák, kerékpárvilágítás, ébresztõóra, díszes mécsestartó, pezsgõ és még sok minden más!

    A tombolajegyek ára: 100 Ft